Akta dig för Husby

Stockholm är en mycket trevlig stad att resa till men se upp för stadens förorter. Denna vecka har ungdomsgäng, förargade av polisen skjutit ihjäl en äldre man i en huvudsakligen invandrartät stadsdel, kastat stenar på polisen och ställt bilar och byggnader i brand i en förort till Stockholm tidigt måndag och det framtvingade evakuering av ett bostadshus.hotell centrala Stockholm

Omkring 50 ungdomar var inblandade i upploppen i förorten Husby enligt polisens talesman Lars Byström.

Ungdomarna satte eld på ett parkeringsgarage vilket fick polisen att evakuera invånarna från ett intilliggande bostadshus. Invånarna fick återvända hem efter ett par timmar.

Omkring 80 procent av de cirka 11.000 personer som bor i Husby – en dyster, låginkomsttagarstadsdel med flerbostadshus väster om Stockholm – är första eller andra generationens invandrare.

Polisen besvarade samtal om brinnande bilar och möttes av maskerade ungdomar som kastade stenar på dem.

En polis attackerades av ungdomar som sparkade honom och två andra skadades av stenar. Omkring 10 bilar sattes i brand och fönster krossades på två skolor och flera lokala företag.

Invånare sade att de hade samlats för att protestera mot dödsskjutningen och att polisen svarade genom att skicka in insatsstyrkan som spärrat av området.

Organisationen Megafon sade att polisen hade använt överdrivet våld mot ungdomar och även attackerade förbipasserande med batonger och hundar.

Polisen har inlett en intern undersökning för att undersöka dödsskjutningen den 13 maj av en 69-årig man i Husby. De säger att de sköt mannen i självförsvar eftersom han hade attackerat polisen med en kniv när de bröt sönder dörren till en lägenhet, där han hade låst in sig med en kvinna.

Dock har Megafonen kritiserade polisen för att initialt släppa en felaktig rapport som säger att mannen fördes till ett sjukhus. Gruppen sade att invånarna hade sett hans döda kropp transporteras från scenen timmar efter skottlossningen i en likbil, som polisen senare erkände var korrekt. Så res gärna till Stockholm men håll dig borta från Husby. Istället rekommenderar jag ett besök på Elite Eden Park Hotel om du ska besöka centrala Stockholm. Det är en mycket trevligare upplevelse än Husby.