Amsterdam

Nederländerna är känt för sina tulpaner, träskor, ostar och väderkvarnar. Den som är ännu mer påläst vet att landet är beläget under havsytan, och att stora vallar i norr håller havet undan från att skölja över. Men de allra flesta känner till den alldeles förtjusande staden Amsterdam. Trots att regeringen är stationerad i Rotterdam är Amsterdam Nederländernas officiella huvudstad. Den som aldrig tidigare besökt denna pärla i norra Nederländerna har mycket att förundras över. Till att börja med är Amsterdamborna väldigt sociala och trevliga och behärskar engelska generellt sett mycket väl. Får du chansen bör du inleda samtal med en äkta Amsterdambo på ett café eller varför inte på en av de många pubar som finns i staden. Intressanta och fruktbara samtal utlovas med ett öppet folk som kan tipsa dig om sevärdheter och berätta fascinerande historier om staden.
Amsterdam är en gammal handelsstad som grundades på 1200-talet. Staden är belägen på ett stort kärr och för att få bukt på problemet började man tidigt gräva kanaler för att leda bort vatten. Amsterdam präglas än idag av dessa vackra kanaler som är ett starkt bidrag till stadens säregna karaktär. Längs kanalerna finns mängder med restaurangbåtar och även utflyktsbåtar. Dessutom finns det många hotell längs med kanalerna. På amsterdamguiden.com finns tips på bra hotell i Amsterdam.
Sevärdheterna i Amsterdam är många. Staden är framför allt känd för Rijksmuseum, Van Goghmuseum och Anne Frankhuset. På Rijksmuseum kan du beskåda Rembrandts berömda målning Nattvakten. Många av de övriga målningarna som ingår i utställningen är från Den holländska guldåldern. En annan holländsk viktig konstnär är Van Gogh. Han sägs ha skurit av sig örat och levt ett ganska destruktivt liv. Vill man veta mer bör man besöka hans museum. Huset där Anne Frank och hennes familj gömde sig under andra världskriget är öppet för allmänheten och en populär sevärdhet.