Gardasjön

Gardasjön är den största sjön i Italien och har den senaste tiden blivit mycket populär bland svenska resenärer vilket du bland annat kan läsa om här. Det är en populär semester plats och ligger i norra Italien, ungefär halvvägs mellan Brescia och Verona och mellan Venedig och Milano. Glaciärer bildade denna alpina region i slutet av den senaste istiden. Sjön och dess strandlinje fördelas mellan provinserna Verona, Brescia, och Trentino. Tack vare att den är lättillgängligt från norr via Brennerpasset är sjön ett stort turistmål, inklusive ett antal exklusiva hotell och resorts längs dess strand.Gardasjön

Den norra delen av sjön är smalare, omgiven av berg, varav de flesta tillhör ”Gruppo del Baldo”. Den falliska formen är typisk för en morän dal och har troligen bildats under inverkan av en paleolitisk glaciär. Även spår av glaciären agerande är uppenbara i dag och på senare år har hypotesen att glaciären ockuperade en tidigare existerande depression som skapades av en erosion för cirka 5 till 6 000 000 år sedan.

Sjön har flera små härliga öar och den absolut största är den berömda Isola del Garda. På nära håll söderut hittar du Isola San Biagio, även känd som Isola dei Conigli. Båda är till sjöss i San Felice del Benaco på den västra sidan. De tre andra stora öarna är Isola dell’Olivo, Isola di Sogno, och Isola di Trimelone, alla längre norrut nära den östra sidan. Om vattennivån i floden Adige är för hög avleds överflödigt vatten till sjön genom Mori-Torbole tunneln.

Den antika befästa staden Sirmione, som ligger på den södra delen av sjön, är ett särskilt populärt resmål. Här hittar du Virgilio & Catullo Spa komplex, liksom många restauranger, barer, hotell, modebutiker och en marknad. Det pittoreska Scaliger slottet har anor från 1300-talet. Den romerska poeten Catullus hade en villa här och besökare kan se ett förstört romersk spa som heter Grotte di Catullo (Catullus grotta) men det finns inga bevis som knyter honom till denna byggnad. I närheten finns Gardaland som är en av de mest berömda nöjesparkerna i Italien.

Intresset kring Gardasjön bland svenskar växer hela tiden och ett exempel på detta är sajten gardasjön.net. Det är en mycket informativ sajt om Gardasjön där du hittar information om klimat och väder, hur man reser dit, boende, städer i området, aktiviteter och sist men inte minst en massa bra info mat och dryck. Så missa inte den sajten om du vill resa smart till Gardasjön. Här kan du även läsa om flyg till Milano om det är den vägen du tänker resa.