Helsingfors

Helsingfors är nog egentligen den huvudstad i Norden som jag lockas minst av men läser man lite om den så är den nog inte så tråkig ändå. Helsingfors är som bekant Finlands huvudstad. Sedan den grundades 1550, har ”Östersjöns dotter” varit Finlands huvudstad sedan 1812, då den byggdes av tsarerna i Ryssland i linje med en miniatyr av St Petersburg, en roll den har spelat i många kalla kriget filmer. Idag lyckas Helsingfors att måla upp sig själv som att vara något av en internationell metropol och ändå behålla en småstadskänsla. Den bästa tiden att besöka är på sommaren, då finländarna slänger sina kappor och flockas till utomhusbarer och kaféer för att njuta av solskenet.

Helsingfors nuvarande befolkning är cirka 604.380, men huvudstadsregionen inklusive förorter med angränsande administrativa områden i Esbo och Vanda har en befolkning på över 1,3 miljoner och är du sugen på att besöka Helsingfors rekommenderar jag ett besök på www.helsingforshotell.com.

Helsingfors festivaler är bland de mest spännande i landet.

  • Lux Helsinki, som hålls i början av januari. Lux Helsinki är ett årligt evenemang bestående av ljusinstallationer att hurra boendes och besökarnas sinnen under den mörkaste tiden på året. De finns utställda över flera nätter. Lux Helsinki kan även avnjutas som en del av en guidad rundvandring.
  • Helsingin+tuomiokirkko+lux+Helsinki

  • Vappu (Valborgsmässoafton), 30 april – 1 maj. Ursprungligen en nordeuropeisk hedniska karneval, är Vappu en ursäkt för studenter att bära färgglada overaller och för alla att dricka stora mängder alkohol. Vid 18:00 den 30 Apr, är statyn av Havis Amanda på Salutorget krönt med en elevs mössa och festandet börjar på gatorna. Saker kan bli lite väl fulla allt eftersom natten bär på, så det är klokare att gå inomhus till barer, klubbar och restauranger, som alla har stora Vappu fester. Följande morgon, är det fest i Brunnsparken för en champagne picknick, oavsett väder. Om vädret är bra, kan det vara upp till 70.000 människor som dyker upp. Vänsterpartier håller möten och tal men händelsen är alltmer opolitisk.