Paddla kanot i Ålands skärgård

Ålands skärgård är en perfekt plats för den som gillar att paddla kanot. Bland de 6500 öarna kan man lugnt paddla genom de skyddade vikarna eller välja en mer utmanande miljö längre ut. Oavsett vilken väg man styr kanoten mot får man uppleva en nära kontakt med naturen som annars är svår att nå. Skärgården är en perfekt plats för både nybörjare och mer erfarna paddlare.

I Eckerö hittar man en idealisk miljö att paddla i. Vattnen kring Marsund är ett bra och säkert val för paddlare som inte vill fara ut på öppet hav. Känner man för att göra en längre tur kan öarna Signilskär och Tödding vara perfekta mål för utflykten.

Viktigt att tänka på innan man beger sig ut är att alltid bära flytväst och aldrig ge sig ut i kanoten ensam. Man bör anpassa rutten efter paddlarnas erfarenhet och inte glömma saker som kompass, karta, nödraketer, ombyte och reservproviant. Planerar man att paddla i den östra skärgården ska man ha koll på att stora passagerarfärjor ofta trafikerar vattnen. Det är dessutom alltid bra att tala om för anhöriga vart man ska och vilken tidsplan man har. Vid landgång är det viktigt att kanoten dras upp ordentligt. En vattenavvisande karta tillverkad för paddlare som är idealisk att ta med på turen finns att köpa på många kanotuthyrningar.

För den som vill övernatta i skärgården finns en mängd olika möjligheter. Hotell, B & B, vandrarhem eller pensionat passar den som vill ha det bekvämt och lugnt efter en lång dag i kanoten. Söker man ett mer självständigt boende går det att hyra stugor. Föredrar man att bo enkelt i närheten av naturen finns det både vanlig camping och husvagnscamping att bo på. Ett flertal av de olika boendemöjligheterna Ålands skärgård bjuder på har kanotuthyrning. Läs mer och boka ditt boende på Åland här.