Tulle, en stad i Frankrike

Den tredje största staden i Nouvelleregionen Aquitaine i Frankrike är staden Tulle. Staden som gett sitt namn till tyget Tyll kallas även för staden med de sju kullarna.

 

I början

Ursprungligen placerades staden på den plats som idag heter Puy St Clair då den var omgiven av klippor som gjorde det enkelt att ta sig till och från platsen. Men så småningom flyttade staden neråt till Trech distriktet och ligger nu i dalen mot floden Corrèze.

 

När romarna etablerade sig på platsen byggdes också ett tempel för att hedra gudinnan Tutela. Hon står för skydd av människor och egendom. Denna gudinna fick sedan ge sitt namn till staden Tulle.

 

Staden idag

Tulle har omkring 17 000 invånare och har bevarat mycket av sin historia och dess byggnader. Här kan man vandra genom smala medeltidsgator och gamla byggnader. Det i kombination med den omgivande naturen ger besökaren en fin upplevelse.

 

Staden erbjuder ett varierat utbud av shopping i små pittoreska butiker eller i större affärer med märkeskläder. Det finns även flertal gallerier och museum att besöka. Den som gör ett besök till klostrets museum kan ta del av historien hur tyget Tyll kom till och fick sitt namn.

 

Tyget tyll har fått många användningsområden och finns nog i de flesta hem idag. Som mjuka gardiner som släpper in lagom ljus när solen ligger på eller för att skapa ett insyningsskydd. Lika självklar är förstås tyget i brudslöjan eller i balettkjolen.

 

Musikfestival

Dragspel är också en produkt som staden gjort sig känd för vilket märks under den stora musikfestivalen som hålls varje år i september och där dragspelet står i fokus.  Det är en av de största kulturhändelserna som anordnas i Frankrike och som lockar ett stort antal besökare. Under fyra dagar hörs dragspel spelas i varje hörn, på gator och torg och i både tält och konserthallar.

 

Naturen

Den som inte besöker musikfestivalen, går på museum eller ägnar sig åt shopping kan ta del av den vackra natur som omger Tulle. Här finns gott om möjligheter att vandra genom dalarna, klättra i bergen eller paddla i floden Corrèze.