Ulfstorps säteri – Mat, boende, jägarexamen

Vid Vänerns sydspets hittar man Ulfstorps säteri, en vacker herrgård med anor från 1800-talet. Gården bjuder på en unik miljö med fantastiska viltmarker som går att beundra från den hemtrevliga verandan. Till lunch och middag bjuder kökschefen på en sagolik måltid av närproducerade råvaror som kan avnjutas vid sjön i säteriets skogskoja. På Ulfstorps säteri får man en oförglömlig upplevelse

ulfstorpAtt bo på Ulfstorps säteri är både avkopplande och spännande. Tack vare att originalmöblerna och de gamla lokalerna från 1800-talet har bevarats får besökare intrycket av att ha rest bakåt i tiden. Man har hela huset till sitt förfogande och behöver aldrig dela utrymmet med andra gäster. Möjligheten att basta finns, och därefter kan man ta en drink i den vackra salongen.

Kocken bjuder på en viltmeny med närproducerade råvaror av gammaldags karaktär som serveras från fat och karott. Gästerna får själva forma menyerna genom att välja mellan gårdens förråd av kalkon, rådjur, älg, vildsvin och hjort. De kan även delta i både matlagning och svampplockning på gården. Fisken som tillagas i herrgårdens kök kommer från Västerhavet eller Vänern.

Lokaler, boende och mat går självklart att anpassa efter gästernas önskemål. För sällskap på 12-13 personer som vill övernatta finns möjligheten att boka hela säteriet.

Hos Ulfstorps säteri går det att läsa en högkvalitativ intensivutbildning för jägarexamen på tre dagar. Allt kursmaterial ingår och under utbildningen bor man själv på herrgården utan att trängas med andra gäster och har tillgång till hela huvudbyggnaden.

Deltagarna i utbildningen är vanligtvis få i antalet för att kurserna ska kunna uppnå en hög kvalité där lärarna har möjlighet att lägga tillräckligt mycket tid på varje elev. Lärarna lägger stor vikt vid att varje deltagare lär sig samt förstår innebörden av säker vapenhantering och teori som krävs för att klara de olika provmomenten.

Förutom jägarexamen erbjuder Ulfstorps säteri även kurser i styckning och naturlära. Styckningskursen pågår i två dagar där man går igenom styckning av olika typer av djur, viltets anatomi, skottskador, styckningstips och matlagningstips.

Kursen i naturlära passar den som gärna vill lära sig mer, men inte vill delta i själva jakten. Även den pågår i två dagar och inkluderar dessutom en övernattning. Kursen består i stora drag av samma delar som jägarexamen, bortsett från fällande av vilt och vapenhantering. Den fokuserar istället helt och hållet på naturläran och tar upp ämnen som brunsttider, djurens beteenden och föda, jaktstig, viltväxel, predatorer samt nordiska djurarter.